Jackfruit – Ce este, cum se mănâncă și ce beneficii are

Jackfruit, cunoscut și sub numele de „nucă de coajă” sau „fructul-jack”, este un fruct exotic originar din regiunile tropicale din Asia de Sud și de Sud-Est. Cu o dimensiune impresionantă și o aromă dulce și distinctivă, jackfruitul a devenit tot mai popular în ultimii ani, nu doar pentru gustul său delicios, ci și pentru beneficiile sale nutriționale. În acest articol, vom explora ce este jackfruitul, cum se mănâncă și ce beneficii aduce pentru sănătate.

Ce Este Jackfruitul?

Jackfruitul este o specie de arbore tropical care produce cel mai mare fruct comestibil din lume. Fructul este acoperit cu o coajă exterioară tare și spițată, iar interiorul său este împărțit în bucăți mari, care conțin semințe comestibile și o carne suculentă, dulce și aromatică.

Cum se Mănâncă Jackfruitul?

Pentru a mânca jackfruitul, trebuie să urmați acești pași simpli:

 1. Selectați un Jackfruit Copt: Alegeți un fruct care este copt și care emană un miros plăcut și dulce. Coaja trebuie să fie verde-gălbuie și să aibă spini moi.
 2. Tăiați Jackfruitul: Tăiați jackfruitul în jumătate cu un cuțit ascuțit. Aveți grijă să lucrați pe o suprafață stabilă, deoarece fructul poate fi destul de mare și greu.
 3. Scoateți Semințele și Carnea: Scoateți semințele din bucăți și îndepărtați orice fibre dure. Carnea fructului este comestibilă și poate fi mâncată direct sau folosită în diverse rețete.
 4. Gustați și Bucurați-vă: Savurați carnea dulce și suculentă a jackfruitului. Poate fi mâncat proaspăt, adăugat în salate, smoothie-uri sau preparat în diferite feluri de mâncare.

Beneficiile Jackfruitului:

 1. Bogat în Nutrienți: Jackfruitul este o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți, precum vitamina C, potasiu, magneziu și fibre alimentare.
 2. Promovează Sănătatea Digestivă: Datorită conținutului său ridicat de fibre alimentare, jackfruitul poate ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv, promovând tranzitul intestinal regulat și prevenind constipația.
 3. Susține Sănătatea Inimii: Consumul regulat de jackfruit poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterol „rău”) și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, datorită conținutului său de potasiu și antioxidanți.
 4. Sursă de Energie: Jackfruitul este o sursă naturală de carbohidrați, care oferă energie rapidă și durabilă, fără a provoca creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

Cum să Incorporați Jackfruitul în Dieta Dvs.:

 • Proaspăt și Simplu: Mâncați jackfruitul proaspăt și simplu, ca gustare sau desert.
 • În Rețete Vegetariene și Vegane: Folosiți jackfruitul ca înlocuitor de carne în diverse rețete vegetariene sau vegane, cum ar fi tacos, burgeri sau curry.
 • În Smoothie-uri: Adăugați bucăți de jackfruit în smoothie-uri pentru un plus de dulceață și nutriție.

Concluzie:

Jackfruitul este un fruct exotic delicios, care aduce nu doar gust, ci și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Prin includerea acestui fruct în dieta dvs., puteți să vă bucurați de aportul său nutritiv și să vă îmbunătățiți sănătatea generală. Experimentați cu diferite rețete și bucurați-vă de gustul și avantajele jackfruitului!

Tagged as: