Ruladă Pavlova: O combinație divină de zmeură și mascarpone

Dacă există un desert care să îmbine perfect eleganța cu gustul, acela este, fără îndoială, rulada Pavlova. Cu o textură aerată, crocantă la exterior și moale la interior, această delicatesă se transformă într-o adevărată sărbătoare senzorială când este combinată cu crema de mascarpone și zmeură proaspătă. În acest articol, te voi ghida pas cu pas în crearea unei rulade Pavlova care nu doar că va arăta spectaculos pe masă, ci va deveni și noua vedetă a seratelor tale culinare.

Originea Pavlovei

Desertul Pavlova a fost numit astfel în onoarea balerinei ruse Anna Pavlova, în timpul turneului său din Australia și Noua Zeelandă, în anii 1920. Deși există o dispută continuă între aceste două țări cu privire la locul de naștere al desertului, Pavlova este iubită universal și adaptată în nenumărate variante în întreaga lume. Versiunea de ruladă adaugă o notă de rafinament și inovație prin textura sa rulată și combinația de arome.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti o ruladă Pavlova cu zmeură și mascarpone, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru baza de Pavlova:

 • 4 albușuri mari
 • 250 g de zahăr fin
 • 1 linguriță de oțet alb
 • 1 linguriță de extract de vanilie
 • 2 lingurițe de amidon de porumb

Pentru umplutură:

 • 250 g de mascarpone
 • 200 ml de frișcă lichidă
 • 3 linguri de zahăr pudră
 • 1 linguriță de extract de vanilie
 • 200 g de zmeură proaspătă
 • Câteva frunze de mentă pentru decor

Prepararea bazei de Pavlova

 1. Pregătirea cuptorului și a hârtiei de copt: Preîncălzește cuptorul la 160°C și pregătește o tavă mare cu hârtie de copt. Desenează un dreptunghi pe hârtia de copt, pentru a avea un ghid atunci când întinzi albușurile.
 2. Bătutul albușurilor: Într-un bol curat și uscat, bate albușurile cu un mixer electric până când formează vârfuri moi. Adaugă zahărul treptat, continuând să bați până când obții o bezea lucioasă și vârfurile sunt ferme. Adaugă apoi oțetul, vanilia și amidonul de porumb, și amestecă ușor cu o spatulă până se combină complet.
 3. Coacerea: Întinde bezeaua în forma de dreptunghi pe hârtia de copt, folosind spatula pentru a netezi suprafața. Coace în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute, sau până când bezeaua este uscată la atingere și ușor crocantă. Odată gata, scoate din cuptor și lasă să se răcească complet.

Pregătirea umpluturii și asamblarea ruladei Pavlova

Pregătirea umpluturii de mascarpone

 1. Bătutul frișcii: Într-un bol mare, bate frișca lichidă până când începe să formeze vârfuri moi. Adaugă zahărul pudră și vanilia și continuă să bați până când se întărește și devine fermă, dar fără a o transforma în unt.
 2. Incorporarea mascarpone: În alt bol, amestecă brânza mascarpone pentru a o relaxa. Adaugă treptat frișca bătută în mascarpone, amestecând ușor cu o spatulă sau un tel, pentru a menține textura aerată. Fii atent să nu mixezi prea mult, pentru a nu pierde volumul frișcii.

Asamblarea ruladei

 1. Pregătirea bazei: Odată ce bezeaua s-a răcit, întoarce-o cu grijă pe o altă bucată de hârtie de copt. Îndepărtează cu atenție hârtia de pe partea de jos a bezelei.
 2. Adăugarea umpluturii: Întinde uniform crema de mascarpone peste baza de Pavlova, lăsând un margini libere de aproximativ 2 cm pe fiecare latură, pentru a preveni scurgerea cremei când rulezi.
 3. Adăugarea zmeurei: Presară zmeura proaspătă peste crema de mascarpone. Dacă dorești, poți păstra câteva fructe pentru decor.
 4. Rularea Pavlovei: Folosind hârtia de copt ca ghid, începe să rulezi bezeaua de la un capăt, încercând să menții rulada cât mai strânsă. Rularea trebuie făcută cu grijă pentru a nu sparge bezeaua.
 5. Refrigerarea: Odată rulată, învelește rulada în hârtie de copt și las-o la frigider pentru cel puțin 2-3 ore, pentru a se întări și a facilita tăierea.

Sfaturi pentru servire

 1. Tăierea și prezentarea: Folosește un cuțit bine ascuțit pentru a tăia rulada în felii. Curăță lama cu un șervețel umed între tăieri pentru a avea felii curate.
 2. Decor final: Ornează fiecare felie cu frunze de mentă proaspete și, dacă dorești, adaugă un strop de sos de zmeură sau câteva fructe întregi pentru un aspect estetic plăcut.
 3. Păstrare: Rulada Pavlova se păstrează cel mai bine în frigider și este ideală să fie consumată în termen de 24 de ore, pentru a menține textura perfectă.

Concluzie

Rulada Pavlova cu zmeură și mascarpone este un desert impresionant, ideal pentru orice ocazie festivă sau când dorești să-ți răsfeți familia și prietenii cu ceva special. Combinația de texturi și arome este pur și simplu divină, iar aspectul său sofisticat este sigur să capteze atenția la orice masă.

Sper că această rețetă îți va inspira și încânta simțurile. Dacă ai întrebări sau ai nevoie de mai multe sfaturi, nu ezita să întrebi. Poftă bună și succes în pregătirea acestei delicatese!