Cultivarea Tamarillo: Sfaturi pentru îngrijire și recoltare

Tamarillo, cunoscut și sub numele de „roșie de copac” sau „arborele de tomate”, este o plantă exotică cu fructe gustoase și aspect spectaculos. Originar din America de Sud, tamarillo este tot mai popular în grădinile din întreaga lume datorită fructelor sale delicioase și valorii nutriționale. În acest ghid, vom explora pașii și sfaturile esențiale pentru cultivarea și îngrijirea corectă a tamarillo.

Descrierea Tamarillo

Tamarillo (Solanum betaceum) este un arbust peren cu frunze mari, lucioase și flori în formă de clopot, care pot fi albe, roșii sau mov. Fructele sale sunt ovale sau alungite, având o coajă subțire, de obicei de culoare roșie sau portocalie, cu pulpă aromată și suculentă în interior.

Locația Potrivită

Pentru a cultiva tamarillo cu succes, este important să alegi o locație potrivită în grădină. Iată câteva sfaturi pentru selecția locului potrivit:

 • Expunere la Soare: Tamarillo are nevoie de cel puțin șase ore de soare directă pe zi pentru a crește și a produce fructe în mod corespunzător.
 • Sol Bine Drenat: Asigură-te că solul este bine drenat și are un pH neutru sau ușor acid pentru a permite o dezvoltare sănătoasă a plantei.
 • Protecție împotriva Vântului: Protejează tamarillo de vânturile puternice, care pot afecta frunzele și fructele.

Plantarea Tamarillo

Plantarea tamarillo poate fi realizată prin semințe sau prin răsaduri. Iată pașii de plantare:

 • Selectarea Răsadurilor sau Semințelor: Achiziționează răsaduri sănătoase de la pepinieră sau pregătește semințele pentru însămânțare.
 • Plantarea în Sol: Sapează o gaură suficient de mare pentru a acomoda rădăcinile plantei și plantează tamarillo la aceeași adâncime la care se găsea în ghiveci sau la distanța recomandată pentru semințe.
 • Udarea Corespunzătoare: Udă planta imediat după plantare și asigură-te că solul rămâne umed în primele săptămâni de creștere.

Îngrijirea Tamarillo

Pentru a asigura o creștere sănătoasă și o recoltă abundentă de tamarillo, acordă-i îngrijirea adecvată:

 • Udare Regulată: Udă planta regulat, mai ales în perioadele secetoase sau în timpul creșterii active.
 • Fertilizare Anuală: Aplică un îngrășământ echilibrat în primăvară pentru a spori creșterea și producția de fructe.
 • Îndepărtarea Buruienilor: Îndepărtează buruienile din jurul plantei pentru a evita competiția pentru resurse și pentru a preveni apariția bolilor și dăunătorilor.

Recoltarea Fructelor

Tamarillo este gata de recoltare atunci când fructele sunt ferme și au o culoare uniformă. Iată pașii pentru recoltare:

 • Verificarea Maturității: Examinează fructele pentru a verifica dacă sunt complet mature și gata de recoltare.
 • Tăierea Corectă: Taie fructele cu grijă folosind un cuțit ascuțit, lăsând o tulpină scurtă atașată la fruct.
 • Stocarea și Consumul: Depozitează fructele la temperatura camerei sau în frigider și consumă-le proaspete sau folosește-le în diverse rețete culinare.

Concluzie

Cultivarea tamarillo poate fi o experiență plină de satisfacții pentru grădinarii pasionați. Prin urmarea sfaturilor și pașilor prezentate în acest ghid, vei putea să îngrijești și să recoltezi cu succes tamarillo în grădina ta. Fii răbdător și atent la nevoile plantei și vei fi răsplătit cu fructe gustoase și sănătoase în fiecare sezon de creștere.