Gem de prune – Rețete delicioase și ușor de încercat

Gemul de prune este o dulceață delicioasă și sănătoasă, care poate fi preparată cu ușurință acasă, folosind doar câteva ingrediente simple și naturale. Prunele, bogate în fibre și antioxidanți, aduc o aromă dulce și intensă gemului, iar procesul de preparare este atât de simplu încât oricine poate încerca această rețetă. În acest articol, vom explora câteva rețete delicioase și ușor de încercat pentru a pregăti gem de prune acasă și pentru a te bucura de savoarea și aroma sa în fiecare zi.

Rețeta Clasică de Gem de Prune:

Ingrediente:

 • 1 kg de prune proaspete, bine coapte și fără sâmburi
 • 500 g de zahăr granulat
 • Sucul de la o lămâie mare
 • 1/2 linguriță de scorțișoară (opțional, pentru a adăuga o notă de aromă)

Instrucțiuni:

 1. Spală și taie prunele în jumătăți, îndepărtând sâmburii. Poți lăsa prunele întregi dacă preferi, însă îndepărtarea sâmburilor va ajuta la obținerea unei texturi mai fine a gemului.
 2. Pune prunele într-o cratiță mare și adaugă zahărul și sucul de lămâie. Dacă folosești scorțișoară, adaugă-o acum.
 3. Fierbe amestecul la foc mediu până când prunele se înmoaie și încep să se descompună, iar compoziția devine vâscoasă. Acest proces poate dura aproximativ 30-40 de minute, în funcție de consistența dorită a gemului.
 4. După ce gemul a atins consistența dorită, îndepărtează cratița de pe foc și lasă-l să se răcească timp de câteva minute.
 5. Folosește un blender sau un mixer de mână pentru a mixa gemul până când obții o consistență fină și omogenă.
 6. Toarnă gemul fierbinte în borcane curate și sigilează-le bine. Poți conserva gemul de prune în borcanele sigilate prin sterilizare în baie de apă fierbinte sau prin metode de conservare convenționale.

Variante Delicioase de Gem de Prune:

 1. Gem de Prune cu Nucă: Adaugă câteva nuci mărunțite în gemul tău pentru a-i adăuga o textură crocantă și un gust bogat.
 2. Gem de Prune cu Vanilie: Adaugă semințele de la o pastă de vanilie în gemul tău pentru a-i adăuga o aromă subtilă și rafinată.
 3. Gem de Prune cu Ghimbir: Adaugă puțin ghimbir proaspăt sau pudră de ghimbir în gemul tău pentru a-i adăuga o notă ușor picantă și revigorantă.

Indiferent de rețeta pe care o alegi, gemul de prune este o dulceață delicioasă și versatilă, perfectă pentru a fi răspândită pe o felie de pâine proaspătă, adăugată în iaurt sau utilizată ca umplutură pentru prăjituri și tarte. Așadar, profită de sezonul prunei și pregătește-ți propriul gem de prune acasă pentru a te bucura de gustul și aroma sa bogată în fiecare zi.